24Φεβρουάριος

ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΣ! ΝΑΙ! ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ;

Επιλέγουμε με χιούμορ τον κατάλληλο κειμενογράφο για εσάς

ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΣ! ΝΑΙ! ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ;

Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα η συμβολή ενός επαγγελματία κειμενογράφου για τα κείμενα του site  σας αλλά και τη γενικότερη επικοινωνία σας, είναι απαραίτητη. Για τρεις πολύ βασικούς λόγους.  Πρώτον, ένας καλός κειμενογράφος θα κάνει τα κείμενά σας πιο κατανοητά και πιο εύληπτα για το κοινό.  Δεύτερον, μπορεί να κάνει τα κείμενά σας πιο αποτελεσματικά, πιο εμπορικά και τρίτον: όλα τα παραπάνω μπορεί να τα κάνει πολύ γρήγορα και χωρίς μεγάλο κόστος.

 

Για να σας βοηθήσουμε να διαλέξετε τον copywriter που σας ταιριάζει, ρίχνουμε μια ματιά, με αρκετή δόση χιούμορ, σε αυτό το  πολύ χρήσιμο αλλά ιδιαίτερο επάγγελμα!

Ο δημοσιογράφος - κειμενογράφος

Έχει θητεία στα έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά. Γράφει άρθρα και πληρώνεται με τις λέξεις. Καθώς η κρίση στο έντυπο βαθαίνει  όμως, ο δημοσιογράφος κειμενογράφος, γίνεται περισσότερο κειμενογράφος αφού πίτα σε εφημερίδες και περιοδικά μικραίνει και το «φλουρί» δεν πέφτει σε κανέναν πια.  Αν θέλετε δημοσιογραφική έρευνα και καυστικό λόγο στα κείμενα  του site σας τότε έχετε πάρει τον κατάλληλο άνθρωπο. Tο κατάλοιπο όμως να πληρώνεται με τις λέξεις τον κάνει λίγο να …πλατειάζει στον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται.

Ο κειμενογράφος – φιλόλογος

Είναι όπως  η ιστορία που διαβάζαμε παλιά σε περιοδικό για αγόρια : «ο τερματοφύλακας γιατρός».  Ο φιλόλογος έχει τόση σχέση με τον διαφημιστικό λόγο όσο, η μαρμελάδα με τo αρνί στη σούβλα. Άνθρωποι  βέβαια που έχουν σπουδάσει τη γλώσσα βεβαίως και μπορούν να τη χειρίζονται καλύτερα. Αν δεν έχουν όμως εμπειρία διαφημιστικής κειμενογραφίας, το αποτέλεσμα δεν θα είναι και τόσο καλό. Οι απαιτήσεις ενός διαφημιστικού κειμένου ή του κειμένου ενός site είναι τελείως διαφορετικές από τις απαιτήσεις μιας επιστημονικής μελέτης, μιας εργασίας ή μιας σχολικής έκθεσης.

Ο κειμενο-γραφικός

 

Οι γραφικότητες ή «κειμενογραφιές» είναι παιδικές ασθένειες που περνούν όλοι οι κειμενογράφοι.  Παιδικά παραμύθια, ομοιοκαταληξίες και λογοπαίγνια  είναι τα απαραίτητα στάδια που πρέπει να περάσουν όλοι οι κειμενογράφοι πριν  «ψηθούν» για τα καλά. Οι κειμενογρα-φικοί προσπαθούν να μπαλώσουν σε κάθε περίπτωση τα κείμενά τους με λογοπαίγνια ή εξυπνάδες. Σε μια εποχή όμως που δημιουργικότητα σημαίνει η ικανότητα να βρίσκω λύσεις, ο κειμενο-γραφικός κειμενογράφος δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση.

 

Ο κειμενογράφος…της εταιρίας

 

Είναι ο συνάδελφός μας! Μπορεί να είναι στο marketing ή στις πωλήσεις. Γράφει καλά και εκφράζει τις σκέψεις του με σαφήνεια και ευκολία. Ναι, μπορεί να κάνει τη «βρωμοδουλειά». Ο επαγγελματίας copywriter όμως θα την κάνει καλύτερα! Ο λόγος είναι απλός: Ο copywriter έχει το γράψιμο ως βασικό αντικείμενο της εργασίας του, ενώ ο "κειμενογράφος της εταιρίας" όχι.  Κάντε τον κειμενογράφο της εταίρας σας τον καλύτερο φίλο του επαγγελματία κειμενογράφου που θα αναλάβει τη δουλειά της συγγραφής του κειμένου ή του διαφημιστικού σας και όλα θα πάνε καλά!   

 

Ο κειμενογράφος - αλεξιπτωτιστής

Όπως σε κάθε δουλειά έτσι και εδώ. Ο αλεξιπτωτιστής εμφανίζεται από το πουθενά. Χωρίς εμπειρία, χωρίς portfolio, χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα. Μόνο του όπλο; Η άσβεστη επιθυμία του να κατακτήσει τον κόσμο του web και της διαφήμισης! Αν δεν είστε θείος, κουμπάρος ή ξάδελφος, δεν έχετε κανένα λόγο να του αναθέσετε δουλειά. Για να αναλάβεις δύσκολες αποστολές πρέπει να είσαι πραγματικό «κομάντο» αλλά αυτό θα το αναλύσουμε παρακάτω.

 

Ο κειμενογράφος «κομάντο»

Είναι επαγγελματίας.  Επεμβαίνει αμέσως, κάνει τη δουλειά γρήγορα, χωρίς φασαρία και φεύγει διακριτικά. Ο επαγγελματίας copywriterδε θα έρθει να σας πει πώς θα κάνετε τη δουλειά σας. Θα πάρει απλώς όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να σας γράψει ό,τι χρειάζεστε με τον καλύτερο και τον αποτελεσματικότερο τρόπο. Αναλαμβάνει κάθε «αποστολή», ανεξάρτητα από το επίπεδο δυσκολίας. Δίνει λύσεις. Αν τον χρησιμοποιήσετε, σίγουρα θα τον φωνάξετε για την επόμενη δουλειά ή θα τον συστήσετε σε κάποιο φίλο. Σε μια δύσκολη εποχή ο κειμενογράφος «κομάντο» είναι σίγουρα αυτό που χρειάζεται κάθε διαφημιστική σας κίνηση.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που χρειάζεστε σήμερα για κάθε σας κίνηση που έχει να κάνει με κείμενα είναι η συμβολή επαγγελματιών κειμενογράφων. Είτε αυτά είναι τα κείμενα ενός site ή τα κείμενα μιας διαφήμισης στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο. Μεγάλη βοήθεια βέβαια μπορεί να έχετε και από ένα copywriter, αν θέλετε μια συχνή ανανέωση στο fanpage σας στο facebook ή αν θέλετε να το εμπλουτίσετε με  δημιουργικό περιεχόμενο που θα κρατά υψηλό το ενδιαφέρον των fans.

Ψάξτε για τον επαγγελματία κειμενογράφο που ταιριάζει στο στιλ σας. Βρείτε τα μαζί του και σίγουρα θα γίνει το δεξί σας χέρι στα κείμενα!  Με το δεξί δεν γράφουμε οι περισσότεροι εξάλλου;